Hart voor Emmeloord | Inbox (deel 2)
11341
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-11341,mkd-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,mkd-child-theme-ver-1.0.3,mkd-theme-ver-1.9,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Inbox (deel 2)

Doe ook met ons mee en breng uw goede idee in voor het centrumgebied.

Deel 2: november/december 2015

De volgende ideeën hebben we al ontvangen.

Samen iets moois maken!

Henk Rusch

Een grotere rol voor duurzaamheid

Over 20 a 30 jaar moet ons land duurzaam zijn. Dat betekent onder andere, dat gebouwen energieneutraal moeten zijn. Als je dan denkt aan de huidige bebouwing van de Lange Nering, dan is die bijna slooprijp. Winkeliers verstoken jaarlijks gemiddeld € 3.000 aan energie om de winkeldeuren open te laten staan. Die open deuren kunnen alleen gehandhaafd worden wanneer je een overdekte winkelstraat hebt. Kijk eens naar de operatie waar Mercatus mee bezig is aan de Lange Dreef. Stel je dit voor in de Lange Nering. Of is het een optie alle bovenwoningen onbewoonbaar te verklaren en alleen de winkels te isoleren? Je kunt je een toekomst indenken waarbij er tussen de verlengde Lange Nering en de Paardenmarkt ( of inclusief de Paardenmarkt één groot gesloten winkelgebied wordt ontwikkeld, wellicht enkele lagen boven elkaar en een parkeerkelder er onder. Dan kunnen alle winkels in de Lange Nering gesloopt worden en vervangen door woningbouw. Hetzelfde zou je ook kunnen doen met de kop van de Lange Nering (van RABO tot Univé/C & A). Dat zou fraaier zijn, maar moeilijker te realiseren. Nu ben ik even out-of-the-box aan het fantaseren, maar dat de duurzaamheid in de planvorming een grotere rol staat voor mij buiten kijf.

Jan Sterk

Eén grote kei met daaromheen 11 kleinere keien, die aardappels symboliseren en werken als een spuitende borrelsteen.

Op een nader te bepalen plaats, bijvoorbeeld voor “ ‘t Voorhuis” een waterfestijn te plaatsen i.p.v. een fontein die met harde wind voor overlast kan zorgen.

Achterliggende gedachte:

 • de aardappel is een zeer belangrijk product uit onze polder.
 • de grote aardappel staat symbool voor Emmeloord
 • de 11 kleinere aardappels symboliseren de omliggende dorpen
 • het water wat uit alle aardappels komt, symboliseert het leven .
 • dit twaalftal kan de grote blikvanger worden van het centrum.

Uitvoering:

 • De grote aardappel kan een afmeting van ca. 1,5 meter beslaan.
 • De kleinere aardappels ca. 90 cm.
 • Vanuit het hoogste punt van de aardappels kan water omhoog spuiten (in variabele impuls- hoogtes van 20 tot ca 40 cm.).
 • Door dit onregelmatig gedrag lijkt het alsof het water per aardappel verspringt.
 • Dit geeft een speels karakter: kinderen zullen er zeker door aangetrokken worden en ouderen vinden het leuk om naar te kijken.
 • Om schade door vandalisme te voorkomen is het te overwegen om in de spuitopening een (verwisselbaar) pijpje te plaatsen zodat bij eventuele verstoppingen de pijpjes kunnen worden vervangen.
 • Ook is het zinvol om bij andere gemeentes te informeren hoe men de waterpartijen vandaalbestendig kan maken.
 • Het water kan via roosters worden opgevangen in een ondergronds reservoir en vervolgens weer worden opgepompt
 • Door het twaalftal te verlichten met LED verlichting zal het ook in de avonduren bijdragen tot meer sfeer in de omgeving.

Ko Geluk

Elme Hermans

Appartementen in Rabo bank, pleintje met veel bomen bloemen bankjes vijvertje met fontein .

Ik mis de bomen heel erg.

Marisca Stam

Horecaplein maken op de deel voor ’t Voorhuys. Als dit gebeurt zal het veel meer gaan leven in de stad.

Janita de Boer

Een babycafé, waar moeders met baby’s en kinderen rustig wat kunnen drinken ervaringen en verhalen delen met elkaar. Waar de kleintjes rustig kunnen spelen, verschoond kunnen worden en waar hun flesje opgewarmd kan worden. Dat vrouwen die borstvoeding willen geven dit kunnen doen zonder aangekeken te worden.

Fam. Van Zonneveld

Wij hebben geen omlijnd plan, maar als bewoners van de Deel(en ook de bewoners van de Kampwal en omliggende woningen maken wij ons alleen zorgen dat er een grote uitgaansgelegenheid komt. Liever aan de rand van Emmeloord, Pieperfestival etc. vinden wij gezellig op de Deel en circus en Kermis, maar is ook maar voor een paar dagen. Toiletten (als er iets gaande is op de Deel) zouden welkom zijn. Wij wonen graag in het centrum en al vier jaar naar volle tevredenheid! Dat willen wij wel, graag houden zo. Hopen ook dat er aan de ouderen wordt gedacht met de plannen voor de Deel. Misschien een park met e.v.t. Een theehuis en iets voor de kinderen. Af en toe eens een gezellige dag met muziek etc. is geen enkel probleem. Hopen dat er met bovenstaande rekening wordt gehouden)

Samen een plan en centrum maken!

Marco Boekee

Wat willen we eigenlijk met het hart van Emmeloord. Dit is al een tijdje de vraag. De laatste maanden proberen we dit met zijn alle te beantwoorden. Wij hebben onze eigen ideeën in dit artikel opgetekend.

Om tot een invulling van het stadshart van Emmeloord te komen is het belangrijk de grenzen van wat we kunnen te definiëren. We kunnen het centrum niet voor altijd bepalen, niets is definitief. De onderbouwing van dit statement is dat inzichten veranderen, de opinie over de ideeën van vandaag veranderen.

Wat is het probleem eigenlijk. In wezen is er geen probleem, dit lijkt apart maar is wel de huidige situatie. Over de afgelopen jaren was het belangrijk geld te verdienen aan het centrum van Emmeloord. Dit is door de crisis en verder veranderde omstandigheden niet zo makkelijk meer. Al ben ik van mening dat een crisis niet definieert wie of wat we zijn, we kunnen niet blind zijn voor de effecten.

Wat is er mis met de deel. Het is hierin belangrijk vast te stellen vanuit welk perspectief we kijken. Als je bijvoorbeeld als automobilist kijkt is het beeld van de Deel anders dan wanneer je als gast bij het Voorhuys naar de Deel kijkt. Dit is wel een belangrijk besef, wij denken dat het weg halen van de parkeer voorziening beide partijen in de vingers snijd. Met deze reden zien wij dan ook af van volbouwen van de Deel.

Wat willen we eigenlijk met het centrum van Emmeloord. Om tot een centrum te komen vinden we het belangrijk om na een hectische periode rust te brengen. Als onderdeel hiervan willen we op de kritieke punten in het verkeer een veilige situatie creëren door fietsers en auto’s te scheiden. Om het plaatje van het centrum compleet te maken willen we huurwoningen in het centrum terugplaatsen en kleinschalige bedrijvigheid naar de oostzijde van de Lange Nering halen.

Een element van rust is permanent groen, met verlichting tussen de takken. Hiermee kunnen we de stemming in het centrum sturen. Daarnaast willen we eenrichtingsverkeer op de deel, met een andere oriëntatie van de rijstroken. Hierdoor is er een betere doorstroom van auto’s over de parkeerplaats, zodat niet iedereen langs het horeca plein hoeft te rijden.

We vinden het belangrijk de verkeerssituatie te betrekken in dit proces. Na het aanpassen van de verkeersstroom op de Deel, zal de stroom van auto’s uitkomen op de onder de Toren waarna we de stroom naar het knooppunt Espelerlaan, Koningin Julianastraat zullen leiden. Waar op de aangelegde rotonde het verkeer verdeelt wordt. Op deze rotonde kunnen fietsers en auto’s elkaar niet tegenkomen omdat dit een te complexe situatie zal opleveren. Wij hebben er hier voor gekozen een verzonken fietsrotonde aan te leggen. Een soortgelijke rotonde kan ook op het kruispunt Boslaan,

Koningin Julianastraat. Uit eindelijk is een rotonde met een aparte afhandeling van fietsers ook de beste oplossing bij het kruispunt Nagelerweg, hierbij blijven stoplichten echter noodzakelijk om de verkeersveiligheid te garanderen.

Om Klein bedrijvigheid en huurwoningen naar de oostzijde van de Lange Nering te halen zullen er binnen onze ideeën twee appartementen complexen worden geplaatst. Op de onderste verdieping wordt ruimte gecreëerd voor allerlei soorten van ondernemingen. In onze ogen een mooi idee, is het houden van ruimte tussen het appartementen complex en de bestaande situatie. Hier kunnen bijvoorbeeld terrassen worden uitgebaat en een vorm van festiviteiten worden georganiseerd. Om dit deel van het centum op de kaart te zetten zouden we de markt op de bestaande weg kunnen houden waarbij we de stroom van mensen over het centrum verspreiden.

Met onze ideeën en kijk op het centum van Emmeloord proberen we een steentje bij te dragen aan een levendig stadshart. We kunnen gezelligheid niet creëren, dit zullen we met zijn alle moeten doen. We nodigen u dan ook van harte uit hier aan deel te nemen.

Joop Masséus

50 jaar “Stadshart Drama”.
Nu is de kogel eindelijk door de kerk, weer zijn we 15 jaar verder. Het was nu ook moeilijk ( teveel, te groot ) immers recessie en internet tijd.
Veel steden van onze statuur hebben al een te grote voorsprong genomen, afwachten kan echt niet meer. Te summiere plannen zullen ook zeker niet werken ! Ik heb me de laatste 18 jaar zeer ingespannen om mee te denken aan een oplossing. Meestal op persoonlijke titel, omdat ik 50 jaar, werkend in het Stadscentrum als ondernemer, een overtuigd Poldermens ben geworden. Aan het in 2014 [..] toegestuurde concept Stadshart, wil ik op dit cruciale moment nog enkele bezuinigende en interessante aanpassingen voorleggen.

Doel is, om nu eindelijk na 50 jaar het Stadshart af te bouwen.

Lees de rest van de brief hier:

Ronald ter Veen

Het is zo jammer dat hét centrum van de Noordoostpolder, de Poldertoren, zo “ver” af staat van het centrum van Emmeloord. Tuurlijk, hij staat dan wel aan de rand van wat wij het centrum noemen, maar hij staat er nu bij als die saaie tante op een leuke verjaardag, waar iedereen bij uit de buurt wil blijven…

De Deel en de Poldertoren;
Betrek de Poldertoren bij een gezellig centrum en laat hem de aandacht opeisen die hij verdiend, via zichtlijnen van groenstroken en bebouwing.

Verplaats het busstation naar waar nu het Sinke/ComSi/CvJO pand staat zodat er een enorm plein kan ontstaan waar mooie dingen mee gedaan kunnen worden.

Verplaats de parkeerplekken naar ondergronds, geparkeerde auto’s maken een centrum een dooie bedoeling.

Maak zichtlijnen naar de Poldertoren! Betrek hem weer bij de Deel en verstop hem niet achter een busstation zodat niemand er bij in de buurt kan en wil komen. Zichtlijnen via een groenstrook (vroegere Lindelaantje) aan de ene kant en aan de andere kant bebouwing die met als een soort punt van een trechter je naar de Poldertoren leiden. Deze bebouwing is leuk voor horeca met terrasjes en “gezellige” winkeltjes zoals in Bataviastad.

Meer groen en blauw. Natuur kan een saai groot plein omtoveren tot een plein dat rust en gezelligheid uitstraalt. Bomen, water! Een terrasje moet iets hebben om naar te kijken, dat is het nadeel van de terrasjes van ’t Voorhuys (auto’s als dooddoeners) en Eindeloos (kijkt uit op de saai en grauwe Beursstraat).

Een van mijn leukste herinneringen uit mijn jeugd is het touwtrekken en paalklimmen in de gracht met Koninginnedag. De gracht aan de Korte Dreef/Kampwal zal meer betrokken moeten worden bij ons centrum. Bijvoorbeeld verbreden en terrasjes aan het water, of een een lange ‘aanlegsteiger’ waar je over kunt lopen of aan het water kunt zitten.

De Noordzijde en supermarkten;
Onttrek supermarkten iets verder uit het centrum. Zodra mensen winkelkarretjes in de handen hebben zakt hun IQ gemiddeld met 20 tot 30 punten, in sommige gevallen tot het IQ van een koe met BSE. Het oversteken van die karretjes naar parkeerplekken zoals (vooral) bij de Poiesz (geen zebrapad) en deels bij de Jumbo (wel met zebrapad) kan echt idioot gevaarlijke situaties veroorzaken (en frustratie veroorzaken!).

De verkeerssituatie (rechts heeft voorrang) op de Noordzijde is té onduidelijk. Maak het een voorrang weg of maak de weg breder, duidelijker, veiliger.

Het bevoorraden van de Jumbo en Poiesz veroorzaakt bijna dagelijks rare verkeersopstoppingen omdat de vrachtwagens achteruit een drukke weg op moeten. Veel auto’s, fietsers en scholieren schieten hier voor- en achterlangs. Ook hier weer, onveilig en frustraties!

Wat een lelijke straat! Voornamelijk de gladde vieze lelijke steen van de Poiesz en het gebouwtje van Bij Bosshardt (oude Blokker) staat zo in contrast met de mooie en nieuwe moderne bouw van het gebouw tegenover het oude Paspartje (waar Randstad en Optie #1 in zitten).

Tweede gedeelte Lange Nering;
Het slopen van de flats (Tros, Anker, etc) biedt mogelijkheden om de winkelstraat nu écht eens te verlengen. Het is nu al jaar en dag een winkelstraat tot aan het Kettingplein, met wat winkeltjes “daar achterop”. Zet geen woningen neer op de plaats van de flats, maar maak het aantrekkelijke voor de winkels met grote oppervlakten (V&D met La Plasa, C&A, MediaMarkt, etc). Maak het weer aantrekkelijk om te winkelen zonder in 10 minuten op en neer te kunnen.

Helpt u mee?

Stuur hier ook uw idee in

Stuur uw idee of opmerking op een van bovenstaande ideeën in.

[contact-form-7 id=”11012″ html_class=”default”]