Hart voor Emmeloord | Stedenbouwkundige varianten
12599
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-12599,mkd-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,mkd-child-theme-ver-1.0.3,mkd-theme-ver-1.9,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Drie stedenbouwkundige varianten voor een Compact Centrum

Eindrapportage van de externe procesbegeleider Download

Verslag van de stadscafés op 8 en 12 april 2017

Lees hier » Reacties worden vertaald naar een voorkeursvariant.

Duidelijke richting

Afgelopen jaar heeft de samenleving zich uitgesproken over de toekomst van Stadshart Emmeloord. De voorkeur ging uit naar een Compact Centrum. Het college en de gemeenteraad hebben die voorkeur overgenomen. Daarmee is een duidelijke richting afgesproken. Het centrum moet compacter en gezelliger worden, gevarieerd blijven, eigen en duurzaam zijn. Een sfeervol gebied met ruimte voor evenementen en gratis parkeren.

Hoe ziet een Compact Centrum er uit?

Een Compact Centrum kan er verschillend uitzien. Want hoe zorg je dat het gezelliger wordt? Wat gebeurt er met De Deel? Is er behoefte aan extra woningen in het centrum? Wat is de marktruimte voor winkels en supermarkten? En zo ja, waar dan? Hoeveel parkeerplaatsen zijn er nu en in de toekomst echt nodig?

Drie stedenbouwkundige varianten

Deze vragen hebben we de afgelopen periode verder onderzocht. Daarnaast zijn we in gesprek gegaan met ondernemers, eigenaren, potentiële investeerders, de gemeenteraad en de Adviesgroep, waarin ook inwoners meedoen. Het resultaat van de onderzoeken en de inbreng vanuit de diverse gesprekken is verwerkt in drie (stedenbouwkundige) varianten voor een Compact Centrum.

Uiteindelijk toe naar één voorkeursvariant

Er zijn twee stadscafé’s gehouden waar honderden inwoners en ondernemers gereageerd hebben op de varianten. De reacties daarop worden vertaald in een voorkeursvariant. Deze leggen we dan nog een keer voor, opnieuw in een stadscafé. Daarna neemt de gemeenteraad een besluit en is duidelijk wat er in het Compact Centrum gaat gebeuren. In 2018 kan dan worden gestart met de aanpak van De Deel. In 2018 en in 2019 worden woningbouw, winkels en supermarkten aangepakt.

Klik hier voor de informatiepanelen van de eerste twee stadscafé’s

Klik hier voor de reportage van Omroep Flevoland over de drie stedenbouwkundige varianten voor Stadshart Emmeloord.

Klik hier voor de presentatie waarmee de gemeenteraad op 3 april geïnformeerd is over de varianten.

variant-a
vergroot afbeelding

Op De Deel komen wat extra woningen en wat extra horeca naast ’t Voorhuys en in een groter paviljoen bij de Beursstraat. Rondom De Deel komt een bomenrij. De Lange Nering West en Oost blijven zoals deze nu is. Op het Kettingplein kunnen de bestaande supermarkten iets uitbreiden of naar een iets grotere locatie in het centrum. Tevens komen op het Kettingplein wat woningen en een beperkt aantal extra winkels. De Korte Achterzijde blijft grotendeels zoals deze nu is: de openbare ruimte wordt wat mooier en, waar mogelijk, worden achterkanten van bebouwing wat verfraaid. Op de locatie van de voormalige sloopflats komen ook nieuwe woningen. Het aantal parkeerplaatsen dat er nu is, blijft hetzelfde.

variant-b
vergroot afbeelding

Op De Deel komen wat extra woningen. Evenals in variant A komt hier extra horeca, maar meer dan in variant A en minder dan in variant C: in het Koningin Julianapark en in een klein paviljoen in de Beursstraat. Rondom De Deel komt een bomenrij. De Lange Nering West blijft zoals deze nu is. Op het Kettingplein kunnen de bestaande supermarkten iets uitbreiden of naar een iets grotere locatie in het centrum. Tevens kunnen supermarkten van elders naar het centrum komen. De openbare ruimte in de Korte Achterzijde wordt mooier en de panden kunnen hier iets groter worden. Op de locatie van de voormalige sloopflats komen nieuwe woningen. Hier tegenover, aan de Lange Nering Oost, kan op termijn ook woningbouw komen. Het aantal parkeerplaatsen wordt iets lager dan het nu is, omdat achter de huidige Jumbo ruimte voor uitbreiding van winkels en/of supermarkten mogelijk wordt.

variant-c
vergroot afbeelding

Op De Deel komen wat extra woningen. Evenals in variant A komt hier extra horeca, maar meer dan in variant A en B: in het Julianapark, voor ’t Voorhuys en in een klein paviljoen in de Beurstraat. Rondom De Deel komt een bomenrij. Aan De Deel is ook ruimte voor een supermarkt. De Lange Nering West blijft zoals deze nu is. Op het Kettingplein kunnen de bestaande supermarkten iets uitbreiden of naar een iets grotere locatie in het centrum. Tevens kunnen supermarkten van elders naar het centrum komen. De openbare ruimte in de Korte Achterzijde wordt mooier en de huidige achterkanten van bebouwing veranderen in mooie voorkanten. Op de locatie van de voormalige sloopflats komen nieuwe woningen. Hier tegenover, aan de Lange Nering Oost, kan op termijn ook woningbouw komen. Het aantal parkeerplaatsen wordt iets lager dan het nu is, omdat achter de huidige Jumbo ruimte voor uitbreiding van winkels en/of supermarkten mogelijk wordt.